Kampen mellem kønskromosomerne

  1. Hvilken opdagelse ligger bag forskeren Mikkel Schierup og kollegers interesse for at undersøge testikler fra døde aber?

  2. Hvad er karakteristisk for muldyret, der er en hybrid mellem de to arter hest og æsel?

  3. Forskerne har den hypotese, at der foregår en kamp mellem kønskromosomerne under dannelsen af sædcellerne. Hvad er effekten af denne kamp?

  4. Hvad kalder man på fagsproget den type celledeling, der udelukkende foregår i æggestokke og testikler, hvor der dannes nye kønsceller?

  5. Hos hvilke abearter mener forskerne, at den naturlige selektion på X- og Y-kromosomerne generelt virker stærkest?

  6. Hvorfor er forskerne helt overordnet interesserede i at studere den mulige kamp mellem kønskromosomerne og mekanismerne bag?

Info om app’en

I Aktuel Naturvidenskabs quiz-app kan du teste din viden om naturvidenskab og teknik. Quizzerne bygger på artikler bragt i bladet og til nogle af disse artikler findes der også undervisningsmateriale. App’en er udviklet som en del af projektet Aktuel Naturvidenskab i Gymnasiet, som er finansieret af VILLUM FONDEN. Læs mere på Aktuel Naturvidenskabs hjemmeside.

Hvorfor skal jeg indtaste min e-mail?

Det er for, at app’en kan huske dig, så du kan afbryde din indtastning og fortsætte på et senere tidspunkt. Vi bruger også informationen til statistik og til at give dig besked, hvis du deltager i en konkurrence. Vi vil aldrig bruge den til at sende dig reklamemails eller give oplysningerne videre til tredjepart.